Günümüz dünyası için yenilikler şarttır. Dahası, öğrenme yenilikleri teşvik eder. Peki neden bunun tersi de olmasın?
Toplumun değişen dinamiklerine göre öğretim yöntemlerinin de değişmesi gerekmektedir.
Yenilikçi öğrenme çok şey ifade eder ve her şey insanlara, yani öğrenciye ve öğretmene bağlıdır. Hepimiz öğrenmede yenilik yaparak yenilik yapmayı öğrenmeye yardımcı olalım. Ve esas olarak teknolojik yeniliklerden bahsetmiyoruz çünkü öğrenmenin sağlayabileceği temel yenilik bu değil.
Yenilikçi öğrenmenin birincil hedefi, bilgileri konusunda esnek olan ve ilerledikçe öğrenen, duruma uyum sağlayan, eleştirel düşünmeyi kullanan ve basitçe söylemek gerekirse keşfederek öğrenen, kendi kendini yöneten öğrenenlerin geliştirilmesidir. Bu keşif çeşitli biçimlerde gelir: fiziksel, teknolojik, zihinsel vb.
Yaşa uygun içeriğin gerekli olduğunun ancak öğrencilerin ulaşması gereken tek içeriğin bu olmadığının farkında olmalıyız. “Kendi yetenek ve becerileri” diye bir şey vardır ve öğrenciler kendi hızlarında öğrenir ve gelişirler. İşte burada yenilikçi bir öğrenme ortamı devreye giriyor. Çocukların neye ihtiyaç duyduklarını, nerede ihtiyaç duyduklarını, nasıl ihtiyaç duyduklarını öğrenmelerini sağlar.
Bir okulun temelini ya da okulun sahip olduğu sağlıklı ortamı değiştirmek zorunda değilsiniz; 21. yüzyıldaki değişimlere uyum sağlamanız ve 21. yüzyılın gerektirdiği bilgi ve becerileri geliştirebilecek bir ortam geliştirmeniz gerekiyor.
Gelecek, bu yeni eğitim sisteminin gelişen bir ekonominin inşasına ve uygun küresel kültürel ve sosyal ortamın yaratılmasına yardımcı olacağını anlatacak.
Yenilikçi bir öğrenme ortamının temel unsurları vardır: öğrenciler, eğitimciler, içerik ve kaynaklar. 21. öğrenme ortamlarında önemli olan beceri ve kapasiteler küresel farkındalık, yaratıcılık, işbirlikçi problem çözme ve kendi kendine öğrenmedir. Ve öğrenme ortamının öğrencilerin bu hedeflere ulaşmalarına yardımcı olabilmesi gerekir. Bu nedenle müfredatın, öğrenme yöntemlerinin, ortamların, derslerin arkasındaki temellerin güncellenmesine ihtiyaç vardır; bunların tümü, 21. yüzyıla ve çalışma ortamının gelecekteki ihtiyaçlarına hazır bir öğrenci yaratmak için uyarlanmalıdır.
Yenilikçi Öğrenme Stratejileri
Eğitimde yenilik ne anlama geliyor?
Ebeveynler ve eğitimciler olarak bu yenilikçi eğitimin sürdürülmesine ve geliştirilmesine yardımcı olabilir miyiz?
Öğrencilerimize ekstra bir güven artışı sağlayabiliriz.
Öğrencilerin zihinlerini açmalarına ve ders kitaplarından öğrenemeyecekleri becerileri geliştirmelerine izin vermek, yenilikçi öğrenme stratejilerini uygulamanın harika bir yoludur.
Yenilikçi öğrenme stratejileri büyük ölçüde öğretmenlere bağlıdır çünkü onlar odanın ruhunu ve doğasını yaratanlardır. Deneyimlerini, derse ilişkin bilgilerini ve öğretmenlerinin dokunuşunu kullanarak günümüz öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu yenilikçi öğrenme deneyimlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
Yenilikçi öğrenme stratejileri şunlar olabilir:
– Öğrencilerin öğrenmek istedikleri dersi seçmelerine izin verilmesi
– Öğrencilere çalışmalarını kendilerinin değerlendirme olanağının verilmesi
– Öğrencilerden sınıfta öğrendikleri dersle gerçek hayatları arasında bağlantı kurmalarını istemek
– Öğrencilerin farklı yanıtları keşfetmesine olanak sağlamak ve yanlış yanıtları bir hata olarak değil, öğrenilecek bir deneyim olarak görmek
– Ders kitabını videolarla karıştırmak, hikaye anlatmak
– Öğrencileri problem çözmeye zorlamak
Argümantasyon öğrenimi
Argümantasyon öğrenimi öğrencileri aktif ve meşgul tutmak için mükemmel bir stratejidir. Öğrenciler kendilerinin ve meslektaşlarının fikirlerini teknik bir şekilde tartışırlar. Öğretmenler bu yenilikçi stratejiyi, dinlemeye, sırasını almaya ve meslektaşlarına ve öğretmenlerine yapıcı bir şekilde yanıt vermeye yol açan anlamlı tartışmaları tetikleyerek kullanırlar.
Duyguların analitiği
Etkili bir öğrenme stratejisi, duygularla baş etme yeteneğidir. Eğitim ve öğrenim, öğrencilerin duygularını dikkate almak ve onları tanımak için gerekli olduğundan, bunlar genellikle öncelikli husus değildir.
Bu öğrenme stratejisi öğretmenlerin çocuğun bütününe daha duyarlı olmalarına ve öğrencilerin farklı eğilimlerine yardımcı olmalarına yardımcı olur.
Bilişimsel düşünme
Bilişimsel düşünme, düşünmeyi ve problem çözmeyi temel yaklaşımlar olarak kullanan yenilikçi bir öğrenme stratejisidir. Büyük problemlerin daha küçük problemlere ayrıştırılmasından oluşur. Matematik, fizik, sanat ve diğerleri gibi birçok fen dersinde kullanılacak harika bir stratejidir. Bu büyük ölçüde öğretmenin uyum yeteneğine bağlıdır.
Bağlama dayalı öğrenme
Müfredat her zaman eğitim sürecinin büyük bir parçası olmuştur. Ancak müfredat söz konusu olduğunda biraz esneklikten vazgeçiliyor. Öğrenmenin bir kökü olması gerekir ama bu kökün bağlama göre şekil alabilmesi gerekir. Bu bağlam öğrencinin kapasitelerine ve uyum yeteneklerine bağlıdır.
Bağlama dayalı öğrenme temel olarak içerik oluşturmak ve bundan en iyi şekilde yararlanmakla (konuşmak, not almak, çevreyle etkileşim kurmak) ilgilidir. Bu, bir şeyi ziyaret ederken, dışarıdayken, diğer çevreyle etkileşimde bulunurken öğretmenin yardımıyla yapılır.
Çapraz öğrenme
Çapraz öğrenme, müzeler veya resmi olmayan tartışmalar içeren resmi ortamlar gibi resmi olmayan ortamlarda öğrenmeyi içeren yenilikçi bir öğrenme stratejisidir. Her iki durumda da öğrenciler günlük hayattan ilgilerini en çok çeken şeyleri öğrenerek bu deneyimden en iyi şekilde yararlanırlar.
Somutlaştırılmış öğrenme
Düşünmeyi ve kişisel farkındalığı gerektiren yenilikçi öğrenme türlerini bir kenara bırakıp dönüp baktığımızda, somutlaşmış yenilikçi öğrenme stratejisinin de olduğunu görüyoruz. Bu öğrenme türü bedenin öz farkındalığını arttırmak için mükemmeldir. Bu, zihninizin ve vücudunuzun senkronize bir şekilde birlikte çalışmasına yardımcı olmak için sahip olduğunuz şeyleri kullanmakla ilgilidir. Öğrencilerin ilgisini çekmenin bu yolu, öğrenme ve refah konusunda bilinçli bir yaklaşım oluşturulmasına yardımcı olur.
Tesadüfi öğrenme
Öğretmenler ayrıca öğrencilerin fark etmeden günlük olarak yaşadıkları tesadüfi öğrenmelerden de yararlanabilirler. Bu tür bir öğrenme onların büyümesine ve öz düşüncelerini geliştirmesine yardımcı olur.
Yenilikçi öğrenme örnekleri
Bazı eğitim kurumlarında ortaya çıkmakta zorlanan yenilikçi öğrenme ortamı, sorumlu kişilerin zihniyetinin esnek ve yaratıcı olması durumunda çok fazla zorlamaya ihtiyaç duymaz.
Yenilikçi öğrenme aşağıdakiler gibi çeşitli görevlerden oluşabilir:
– Daha fazla öğrenme, ahlaki ve bilişsel davranış çeşitliliği yaratmaya yardımcı olan egzersizler
– Mikro teknoloji yelpazesinin geliştirilmesi
– Öğrencileri yazılı, etkinlikler, kişisel, sunumlar ve gruplara göre değerlendirmek için çeşitli görevlere sahip olmak.